Nutriție

Regimuri alimentare echilibrate, la îndemâna oricărei persoane

Generalități

Prin procesare excesivă și prin adaos de substanțe de sinteză, alimentele capătă o formă sintetică, foarte îndepărtată de forma lor naturală cu care organismul uman a fost învățat timp de zeci de mii de ani. Putem observa că principalele produse pe care le avem în alimentație conțin o cantitate mare și foarte mare de făină albă, zahăr alb, sare iodată, lapte pasteurizat la temperaturi înalte, uleiuri vegetale emulsionate sau hidrogenate, conservanți, coloranți și arome. Toate aceste ingrediente sunt lipsite nu numai de viață ci și de principii active, enzime, vitamine și mineralele. Este necesar să înțelegem că trebuie să mâncăm alimente organice, cât mai pline de elemente nutritive și, desigur, cât mai puțin procesate, chiar și termic, pentru a nu distruge substanțe benefice sensibile la temperatură. Ar fi ideal dacă în dieta noastră ar exista cel puțin 50% alimente crude, neprocesate termic.

Ce se va consuma pe durata regimului alimentar

În urma unui diagnostic corect stabilit se va urma un regim personalizat și potrivit pentru suferințele pacientului. Astfel, în principiu, o alimentație ideală constă în 85% alimente de origine vegetală și 15% de origine animală (vezi dentiția umană). Din păcate, nu le putem oferi nicio soluție alternativă persoanelor care nu doresc să consume fructe, legume și cereale. Cel mai probabil nimeni nu le va putea oferi o alternativă sănătoasă pe bază de carne, lapte și ouă, chiar dacă există zeci și sute de diete „minune” care au doar un singur scop: profitul. Pe durata regimului se vor consuma ceaiuri din plante medicinale preparate în casă, suplimente alimentare precum alge marine dezhidratate, produse apicole, uleiuri vegetale de înaltă calitate, produse ce conțin o cantitate mare de vitamine și minerale și mâncăruri variate, ușor și rapid de preparat. De asemenea, regimurile includ recomandări diverse legate de stilul de viață sănătos, precum exerciții fizice și de respirație.

Care este structura unui regim alimentar întocmit de mine

Regimurile alimentare sunt gândite în așa fel încât să se potrivească pe un set de afecțiuni: hepato-biliare, cardio și cerebrovasculare, pancreatice, digestive și intestinale etc. Astfel, prima parte a regimului include informații esențiale despre afecțiunea respectivă și cauzele sale. Prin sinteza mai multor lucrări științifice prezentate în bibliografia fiecărui regim, se face o paralelă cu factorii declanșatori din stilul de viață și alimentar. Partea a doua a regimului include o strategie de tratament iar apoi se prezintă tratamentul propriu zis și meniul zilnic. La final este prezentată bibliografia (lucrări științifice publicate), care susține informațiile prezentate. Fiecare regim include exemple de mic dejun, prânz, cină și gustări pentru min. 7 zile. De asemenea, sunt prezentate recomandări diverse legate de stilul de viață sănătos, precum exerciții fizice, de respirație și de disciplina somnului.

×